Om «overheating», globalisering og korona

Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi og forfatteren bak boken Overheating.

“Ting skjer fortere og fortere. Vi lever i en tid av akselerasjon av akselerasjon, uten en indre termostat eller en styrende instans som kan stoppe opp og kjøle oss ned. Det skaper farlige situasjoner.” sier Thomas Hylland Eriksen i dagens episode. Han mener korona-krisen er et resultat av globaliseringen og at vi nå har fått et vindu inn til globaliseringens indre infrastruktur og derved en mulighet til å endre måten vi lever på.

Ser man bort fra miljøødeleggelsene og klimaproblemene knyttet til fossilt brennstoff, så er det litt dårlig gjort å svi av en kapital det har tatt kloden 60 mill år å produsere. Det er litt usolidarisk overfor de som kommer senere. – Thomas Hylland Eriksen

Da #Endringsskaperne spurte biolog og forfatter av boken Verden på vippepunktet, Dag Olav Hessen, hvem vi burde prate med for å få et klarere bilde av hvorfor vi gjør som vi gjør og hva vi bør gjøre annerledes, fikk vi et krystallklart svar: “Snakk med Thomas Hylland Eriksen, be han forklare hva han mener med overheating – og dere vil få bilde på hvordan det hele henger sammen”.

I denne podkasten tar Thomas oss gjennom det moderne samfunnets utvikling de siste 200 årene. Han er innom kapitalismen, markedsøkonomien, verdensøkonomien, industrialisering, datateknologi, klima og miljø. Han forklarer hva som ligger i begrepet overheating og hjelper oss å se det store bildet – for kanskje er det nettopp der vi finner svarene på hva vi kan og bør gjøre for å sikre en bærekraftig fremtid for oss alle og for planeten.

Dette er en innholdsrik og episode som er verdt å lytte til flere ganger!

Lytt til podkasten.

Related Articles

Responses

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *